Malá prasklina ve skle od přísavky – červ (wormcrak)

Poslední dobou se čím dál více setkávám s dotazy mých klientů, kteří řeší vznik malé prasklinky ve středu plochy skla – tzv. červem. Pomocí vědeckých metod zkoumání lomu skla jsem učinil závěr, který je shodný s jedním předních expertů na poruchy a vady skla Ekkehard Wagner.

Lom skla je nepříjemný fenomén a poslední dobou s nárůstem rozměrů tabulí skla i velmi drahá událost. Je však nutné zmínit, že bez působení mechanického nebo tepelného namáhání sklo nepraskne.

Lom skla – přísavkový wormcrack / červí lom

Tento druh lomu skla byl doposud znám a identifikován jako lom skla způsobený u tlustějších tabulí skla při lokálním zahřátí plochy skla (například nasměrováním zdroje tepla do plochy skla – horkovzdušný hořák, fén, klimatizační jednotka).

Během mých studií lomových ploch jsem si všiml, že většina červíků ve skle (wormcrak) nevykazují na povrchu lomu typické známky teplotního lomu způsobeného rozdílem teplot ve hmotě nebo ploše skla. Lom skal vykazoval známky mechanického namáhání.

Pokus přímo ve výrobě na vznik červa ve skle

Začal jsem mít podezření, že problémem budou manipulační přísavky. Velké formáty trojskel jsou často manipulovány pomocí výkonné jedné přísavky, která se umístí do středu tabule skla. Vznik podtlaku s kombinací trhnutí manipulátorem vytvoří ve skle lokální zatížení, které na povrchu skla vytvoří vysoké tahové namáhání a lokální průhyb skla.

Zdroj: glaswelt.de

Přísavkový wormcrak může být velmi malá trhlinka, které si často všimnou lidé až při umívání skla. Trhlinka, která mohla vzniknout již při samotné výrobě izolačního skla a nikdo si ji nevšímal.

Objevíte-li na zasklení ve středu tabule skla maličký lom skla, tak již nelze mluvit o izolačním skle, které je v integritě – celé, kompletní, nenarušené, neporušené, spolehlivé a v dobré kondici. Tento lom při vzniku podtlaku a přetlaku v dutině izolačního skla způsobí rozvoj trhliny a následné prasknutí celé tabule skla.

Jak předcházet vzniku přísavkového wormcrak / červí lom

Jedná možná metoda, jak předejít vzniku červího lomu skla je snížit zatížení na sklo použitím více přísavek nebo využitím nosných rámů.

Pokud budete potřebovat rozpoznat přísavkový červí lom od teplotního červího lomu skla, tak mě kontaktujte. Bez vizuální makroskopické analýzy lomové plochy vám nebudu moci pomoci, proto je nutné, abyste při objednání mé služby postupovali podle postupu, který uvádím na své webové stránce Expertní posudky skla.

Obrázky jsou z článku: https://www.glaswelt.de/Archiv/Heftarchiv/article-846314-104870/warum-steckt-der-wurm-im-glas-.html